cimer2

Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet

PANNON EGYETEM

MUKKI logo

Projektek és kutató-fejlesztő témák

Biomimetic formation and organization of magnetite nanoparticles, ERA-Chemistry/ OTKA NN117640 projekt;
Társtémavezető: Dr. Vonderviszt Ferenc

Az élőlények által kiválasztott, a szervezet részét alkotó és valamilyen biológiai funkció ellátására specializált bioásványok sokszor különleges tulajdonságúak: szűk méret- és alakeloszlás, kémiai tisztaság, olykor szokatlan, nem-egyensúlyi morfológia jellemző rájuk. Megfelelően módosított flagellinekből képzett flagelláris filamentumokat biomineralizációs folyamatokban templátként alkalmazva kívánunk mágneses nanoszálakat előállítani.

OTKA_116727 (Címe: Változtatható polaritású komponensek ozmotikus energiatermelés és katalitikus reakciók megvalósításához;
Témavezető: Dr. Nagy Endre

A kutatás lényege az energiatermelés zártkörű megvalósítása, valamint az előállított változtatható polaritású anyagok felhasználásának vizsgálata katalitikus reakciók megvalósításához. A zártkörű működtetés lehetővé teszi, hogy tetszőleges koncentrációjú só oldatot használjunk fel növelendő az ozmotikus nyomást, másrészt szükségessé teszi a felhasznált oldatok regenerálását az ismételt felhasználáshoz. Elméleti és kísérleti kutatást végzünk a folyamat hatékonyságának biztosításához.

TÉT_15_IN-1-2016-0094. Felszíni vizekben és ipari szennyvizekben található alacsony koncentrációjú antibiotikum és fenol származék szennyeződések enzimatikus bontása módosított membrán bioreaktorral;
Témavezető: Dr. Nagy Endre

A hagyományos szennyvíz tisztítókból kikerülő tisztított víz még tartalmaz mg/μg mennyiségben bioaktív anyagokat (pl. hormonokat, antibiotikumokat, egyéb gyógyszer-hatóanyagokat), valamint fenol származékokat. A fő cél magában foglalja biokatalitikus technológiák kidolgozását a bioaktív anyagok eltávolítására, amelyek visszamaradnak a szennyvizekben a hagyományos szennyvíztisztítási eljárások után. A kidolgozni kívánt technológiák környezetkímélő zöld biokémiai eljárások, amelyek megszűntetik az említett származékok bioaktivitását és nem termelnek számottevő mellékterméket sem. A kidolgozni kívánt membrán bioreaktoros művelet könnyen méret-növelhető nagylaboratóriumi és/vagy ipari mértekben is.

„M-ERA.NET-WaterSafe: Sustainable autonomous system for nitrites/nitrates and heavy metals monitoring of natural water resources”/OTKA NN117849 projekt;
Témavezető: Dr. Vonderviszt Ferenc

Az élőlények által kiválasztott, a szervezet részét alkotó és valamilyen biológiai funkció ellátására specializált bioásványok sokszor különleges tulajdonságúak: szűk méret- és alakeloszlás, kémiai tisztaság, olykor szokatlan, nem-egyensúlyi morfológia jellemző rájuk. Megfelelően módosított flagellinekből képzett flagelláris filamentumokat biomineralizációs folyamatokban templátként alkalmazva kívánunk mágneses nanoszálakat előállítani.

GINOP-2.3.2-15-2016-00017 – Stratégiai K+F műhelyek kiválósága; Bionanotechnológiai kutatások betegségek hatékony kimutatása, újfajta hatóanyagok kifejlesztése és bioinspirált intelligens nanoanyagok előállítása;
Projektvezető: Dr. Guttman András

A három alprogramot magában foglaló projekt fókuszpontjai (1) a betegségek hatékony kimutatását szolgáló mikro- és nanodiagnosztikai eljárások fejlesztése, (2) a gyógyászatban és környezetvédelmi analitikában alkalmazható funkcionális nanorészecskék létrehozása, valamint (3) önszerveződő intelligens nanoanyagok előállítása.

GINOP-2.2.1-15-2016-00023 - Új galenikus gyógyszerkészítmények kutatás-fejlesztése és a gyártásukat biztosító infrastruktúra kialakítása; 

Témavezető: Dr. Gyenis János, Dr. Feczkó Tivadar

Megvalósítási időszaka: 2016-2020. Pannon Egyetem szerepe: konzorciumi partner. Konzorciumvezető: Egis Gyógyszergyár Zrt.

A projekt fő céljai: Az Egis Zrt Európai Uniós forrásból konzorciumi partnereivel, a Pannon Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és az MTA Természettudományi Kutatóközpont veszprémi kutatócsoportjával már ismert hatóanyagokra építve fejleszt új galenikus gyógyszereket olyan betegségek kezelésére, melyekre jelenleg még nem létezik minden szempontból kielégítő gyógyszeres terápia. A fejlesztendő krém, kenőcs, kúp, gél formátumú készítmények, gyógyszer-kombinációk egyedi összetételűek, vagy új formában teszik lehetővé a sikeres kezelést. A projekt részeként 4000 m2 alapterületű új galenikus üzem is épül, ahol innovatív, számítógép által vezérelt gyártási technológiát fognak alkalmazni. A projekt négyéves futamideje során az Egis és konzorciumi partnerei nyolc készítmény fejlesztéséhez végeznek alap- és alkalmazott kutatást, az új termékek közül várhatóan legalább három termék fejlesztése már a projekt futamideje alatt befejeződik, a készítmények piacra kerülése a tervek szerint 2020 körül várható. A Pannon Egyetem kutatói jobb biológiai hasznosulást lehetővé tévő újfajta nanorészecskéket és nanokapszulákat állítanak elő, a projektben megcélzott GÉL-2A, B és C gyógyszerformák kifejlesztéséhez.

GINOP-2.2.1-15-2016-00010 - Épületek korszerű hőtárolása környezetbarát fázisváltó anyagok alkalmazásával építő- és szigetelőelemekben;

Témavezető: Dr. Gyenis János, Dr. Feczkó Tivadar
Pannon Egyetem szerepe: konzorciumi partner. Konzorciumvezető: Thermofoam Kft.
A projekt fő céljai: A Bács-Kiskun megyei Bácsalmáson, valamint Veszprémben megvalósuló projekt célja biológiai eredetű fázisváltó anyagokból és hordozókból környezetbarát hőtároló mikrokapszulák kifejlesztése, energiatakarékos épületszerkezeti elemekbe és hőtároló-hőszigetelő rendszerekbe történő beépítése, alkalmazása, az előállítási technológiák kifejlesztése, az új termékek hőtechnikai tulajdonságainak és viselkedésének kísérleti meghatározása, modellezése, és hagyományos épületszerkezeti rendszerekkel való összehasonlítása konténer „modellházakban” végzett vizsgálatokkal.
A fejlesztendő termék elsődleges alkalmazási területe az építőipar, ahol építő- és szigetelőanyagokban alkalmazva a mikrokapszulázott fázisváltó anyagok kedvezően befolyásolják az épületek hőtechnikai adottságait: segítségükkel az épületek belső hőmérsékletét többlet fűtőanyag vagy villamosenergia felhasználás nélkül tudják szabályozni. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, három év alatt valósul meg.

(c) 2016 Bio-nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet